AKOESTIEK

Wat is akoestiek en hoe werkt dat dan?

Om beter te begrijpen wat wij doen en hoe akoestische panelen werken, volgt hier eerst een uitleg over hoe geluid zich gedraagt in een bedrijfsruimte.

Geluid bestaat uit een verzameling van frequenties. Hoge, lage, allerlei soorten frequenties. Hoge frequenties (treble) hebben een korte golfvorm, een korte reisafstand en weerkaatsen dus relatief makkelijk tegen een muur. Lage frequenties (bass) hebben een lange golfvorm, een lange reisafstand en gaan makkelijker door een muur of obstakel heen. Het is dan ook veel lastiger om lage tonen ergens binnen te houden of te absorberen. Wil je echt alles weten over akoestische theorie, lees dan dit artikel over audible acoustic waves.

In een restaurant, kantoor, winkel of welke bedrijfsruimte dan ook heeft men te maken met verschillende frequenties. Dit zijn in de praktijk vooral de midden- en hoge frequenties, afkomstig van stemmen, telefoons, bestek en voetstappen. Aangezien deze geluiden makkelijker binnen te houden zijn, zijn ze ook sneller te absorberen. In de praktijk blijkt de akoestiek in deze ruimtes vaak niet optimaal te zijn. Maar omdat de geluiden relatief gemakkelijk geabsorbeerd kunnen worden, is het installeren van akoestische panelen vaak de meest effectieve oplossing.

Om uit te leggen wat reflecties zijn is het handig om gebruik te maken van visualisatie. Stel je voor; je zit in een studio waar muziek gemaakt wordt. Je zit precies in het midden van de ruimte en links en rechts voor je staan 2 luidsprekers die even ver van de muur af staan. Je zet een leuk liedje aan, doet je ogen dicht en luistert lekker naar de muziek die uit de luidsprekers komt. Nu is het zo dat het geluid niet alleen vanuit de luidsprekers komt. Het geluid komt namelijk ook indirect, dus via de muren, naar je toe. Dit zijn de reflecties. Op zich niet erg als je thuis naar muziek luistert, maar in een muziekstudio is dit absoluut niet wenselijk.

Daarom gaan we de reflecties elimineren met akoestische panelen. Alleen, hoe kun je dat precies doen als je niet weet waar het geluid op de muur reflecteert. Door simpelweg gebruik te maken van… een spiegel. Ja, echt, net als bij de kapper. Dat kan door iemand een spiegel vast te laten houden, strak tegen de linkermuur, naar jou gericht. Op het moment dat jij vanuit je luisterpositie de linker luidspreker in de spiegel ziet, dan heb je het reflectiepunt gevonden. Daar ga je dus een akoestisch paneel ophangen. Ditzelfde geldt natuurlijk voor de rechterkant. Zie de afbeelding hiernaast voor een impressie.

Terug naar de bedrijfsruimte. Op plekken waar gegeten of gewerkt wordt zullen geluiden alle kanten op gaan. De muren en het plafond weerkaatsen deze frequenties en het resultaat is een rumoerige ruimte. Om de reflecties tegen te gaan en het geluid te absorberen worden akoestische panelen bevestigd op een aantal van deze plekken. Denk aan de muur, met een mooi fotopaneel, of aan het plafond, met een plafondeiland. Door de absorptie van het paneel komt het geluid niet langer van de reflecterende wanden maar vooral rechtstreeks vanaf de bron; in een restaurant is dat je tafelgenoot, op werk is dat je collega of je klant.

akoestiek frequenties waveform akoestische eigenschappen bass mid range treble
reflecties studio geluidsgolven absorptie akoestische panelen
Weet je na het lezen genoeg?

Dan vind je in onze webshop vast en zeker de juiste akoestische panelen.

Wil je het verbeteren van de akoestiek liever door ons laten doen?

Neem dan contact met ons op via het contactformulier.

diffuser skyline acoustic treatment reflecties soundwaves geluidsgolven hout