AKOESTISCH PANEEL

Een akoestisch paneel, wat is dat en hoe werkt het precies?

Akoestische panelen bestaan meestal uit een vierkant of rechthoekig vlak waar absorberend materiaal in verwerkt zit. Door zo’n paneel aan de muur of aan het plafond te hangen vervang je harde reflectievlaktes door zachte absorberende vlaktes. Een akoestisch paneel aan de wand kan door het gebruik van een mooie foto bijdragen aan een gezelliger interieur. Wil je iets onopvallends? Dan is een plafondpaneel, bevestigd tussen de balken, een effectieve oplossing voor verbetering van de akoestiek.

Voordat we de werking van akoestische panelen verder gaan uitleggen, bekijken we eerst een voorkomende situatie: Een restaurant, winkel,  kantoor of woonkamer heeft een prachtige houten of stenen vloer, gestucte muren en een strak plafond. Bijna alle oppervlaktes bestaan uit harde materialen. Wordt er geluid gemaakt in zo’n ruimte, dan weerkaatst dit vanaf de vloer, de muur en het plafond terug de ruimte in. Het resultaat is een galm, ook wel nagalm genoemd.

Je kent het vast wel; wanneer een woonkamer helemaal leeg is klinkt het bijna alsof je in een sporthal staat. Maar zodra er gordijnen worden opgehangen en een bankstel wordt geplaatst, klinkt het al een stuk rustiger. In dit geval worden de harde reflectievlaktes beetje bij beetje vervangen of gemaskeerd door zachte absorptievlaktes van de gordijnen en het bankstel. Maar zeker bij een modern of minimalistisch interieur is het gebruik van meubilair vaak niet voldoende. En dan is het fijn dat er akoestische panelen zijn. Want hiermee worden harde materialen vervangen door zachte, absorberende materialen.

Welke akoestische panelen zijn er allemaal leverbaar?

Het akoestisch paneel is er in verschillende soorten en maten. De meest voorkomende panelen zijn de akoestische fotopanelen en de akoestische plafondeilanden, deze zijn hier in onze webshop te vinden. Het akoestische fotopaneel bestaat uit een aluminium frame, een polyesterwol vulling en een akoestisch doorlatend fotodoek. Dit paneel wordt meestal met schroeven aan de muur bevestigd maar kan ook worden bevestigd aan het plafond. Een akoestisch plafondeiland bestaat meestal uit een frame met daarin een steenwol plaat, voorzien van een witte of gekleurde coating aan de zichtzijde. Het plafondeiland wordt met variabele hangers aan het plafond gehangen en is geschikt voor zowel rechte als schuine plafonds. Er zijn ook akoestische plafondpanelen leverbaar die direct tegen het plafond worden gelijmd. Deze panelen vallen minder op en zijn meer geschikt voor ruimtes waarin de hoogte beperkt is.

Akoestisch fotopaneel

40mm of 17mm dikte

Kaderloos fotopaneel

Afbeelding loopt door tot over de zijkant

Akoestisch plafondeiland

Zichtzijde leverbaar in vele kleuren

Plafondpaneel direct

Wordt direct tegen het plafond gelijmd

Wat is het verschil tussen het ene en het andere akoestisch paneel?

Het akoestisch paneel is er in verschillende diktes en is voorzien van diverse soorten absorptie materiaal. Het fotopaneel wordt geleverd met polyesterwol van 40 millimeter dik, terwijl het plafondeiland wordt geleverd met een steenwol van 25 millimeter dik. Naast het 40 mm polyesterwol kan het akoestische fotopaneel ook worden geleverd met een 17 millimeter dik polyesterwol. Hierdoor hoeft het frame minder dik te zijn, is het paneel wat dunner en dus beter geschikt voor wanden waar beperkte ruimte is. Naast de verschillende diktes maken we ook onderscheid in panelen met en panelen zonder frame. Zo kan er worden gekozen voor een kaderloos fotopaneel zonder frame, waarbij de afbeelding over de zijkanten doorloopt. Toch liever een frame om het paneel heen? Dan is er keuze uit de standaard kleuren wit, zwart en aluminium. Tegen een kleine meerprijs kan het frame in iedere gewenste kleur worden ge-poedercoat, mat en glanzend.

Zijn er akoestische oplossingen voor iedere situatie beschikbaar?

Daar kunnen we een kort antwoord op geven; ja! De akoestische panelen die wij leveren kunnen in bijna ieder gewenst formaat worden geleverd. Daarnaast is het ook nog eens mogelijk om een fotopaneel te laten buigen, waardoor het paneel aan een gebogen of rondlopende muur kan worden bevestigd. Mocht je jouw gewenste oplossing niet op onze website zien staan, neem dan contact op met ons zodat we een akoestische oplossing kunnen bedenken.

Wil je nog meer weten over het akoestisch paneel na het lezen van deze pagina?

Bekijk dan hier ons artikel over akoestische panelen, hoe je ze zelf bouwt en waarom een goede akoestiek zo belangrijk is.

akoestisch paneel op kantoor aan de muur wandpaneel met espressomachine akoestiek verbeteren
akoestisch plafondeiland in restaurant akoestiek verbeteren op werk wandpanelen horeca schuin plafond aluminium frame akoestisch paneel
Weet je na het lezen genoeg?

Dan vind je in onze webshop vast en zeker de juiste akoestische panelen.

Wil je het verbeteren van de akoestiek liever door ons laten doen?

Neem dan contact met ons op via het contactformulier.

akoestisch plafondeiland akoestisch paneel restaurant akoestiek op werk horeca fernando's alkmaar