//Akoestisch paneel zelf maken

Akoestisch paneel zelf maken

akoestisch paneel zelf maken

Wil je een akoestisch paneel zelf maken maar weet je niet hoe dat moet? In dit artikel laten wij van Akoestiek op werk jou stap voor stap zien hoe je aan akoestisch paneel maakt. Gewoon, van hout, een paar ijzerwaren, steenwol en een mooi akoestisch fotodoek (in onze webshop te koop).

Voor het zelf maken van een akoestisch paneel of akoestische panelen kunnen verschillende redenen zijn; je wilt weinig geld uitgeven,  de bestaande oplossingen zijn niet geschikt voor jouw doeleinden of je hebt gewoon enorm veel zin om de Bob de Bouwer in je naar boven te laten komen. Nou, met deze stap voor stap uitleg moet dat zeker gaan lukken.

Welke materialen heb ik nodig voor het zelf bouwen van akoestische panelen?

De meest gebruikte materialen zijn houten balken, glas- of steenwol (bijv. Rockwool 221) houtschroeven, meubelhoeken, textielstof voor de onderkant en een akoestisch doorlatend (foto)doek. Om uiteindelijk het akoestisch paneel op te hangen kun je, afhankelijk van de grootte van het paneel, schroeven, haken of een wandbeugel gebruiken. Voor de verwerking van steenwol kun je het beste werkhandschoenen en een stofkap gebruiken. Een stanleymes om het steenwol op maat te snijden heb je ook nodig.

akoestisch paneel zelf maken

Stap 1

Je begint met het meten en op maat zagen van de houten balken. Hiermee ga je namelijk het frame bouwen. Het akoestisch paneel op de foto heeft een afmeting van 300 x 120cm. Maar voor gebruik in jouw homestudio of bedrijfsruimte zal waarschijnlijk een kleiner formaat worden gebruikt. Het maakt verder ook niet uit, tenslotte gaat het om de constructie.

akoestisch paneel zelf maken

Stap 2

Met behulp van houtlijm, schroeven en meubelhoeken ga je de houten balken met elkaar verbinden. Hierdoor ontstaat het frame. Afhankelijk van de grootte van het frame heb je 1 of meerdere tussenbalken nodig. Wordt je zelf te bouwen paneel niet groter dan 100 x 60cm, dan zijn tussenbalken niet nodig.

Tip: houd bij het bepalen van de afmeting van het frame ook rekening met de afmeting van het steenwol. Vaak hebben de steenwol platen een afmeting van 100 x 60cm. Dan is het wel zo handig om een afmeting aan te houden die exact hetzelfde is of bijvoorbeeld precies de helft groter of kleiner is.

Stap 3

Als je het frame in elkaar hebt gezet, ga je opstaande pootjes maken. Deze moeten net zo hoog worden als de dikte van het steenwol, meestal 5 cm. Om het makkelijker te maken pak je een stift en markeer je 1 kant van de pootjes. Nu plaats je de pootjes allemaal met de gemarkeerde kant tegen de klok in, in dezelfde richting. Het lijkt dus alsof ze een rondje om het veld lopen. Gebruik houtlijm en een lange schroef om ze vast te maken aan het frame.

Als straks het steenwol op het houten frame ligt, zorgen deze pootjes ervoor dat het steenwol op zijn plek blijft zitten. Wanneer je een paar stappen verder bent, schroef of timmer je op deze pootjes een lat waardoor er een ‘bovenkant’ ontstaat waar je straks het akoestisch fotodoek overheen kunt spannen.

zelfbouw akoestisch fotopaneel

Stap 4

In deze volgende stap ga je met een stuk textielstof de achterkant van het paneel dichtmaken. Je doet dit zodat het steenwol ingesloten wordt, waardoor er geen losse stukjes of stofjes kunnen vrijkomen. Ook maak je hiermee een fysieke achterkant. Handig voor als het paneel in een open ruimte wordt geplaatst en de achterkant zichtbaar blijft. In dat geval kun je kiezen voor een leuke print, tof design of zoals ze het ook weleens noemen, dessin. Om het textielstof vast te maken kun je het beste een nietpistool of nietmachine gebruiken. Wij gebruikten een nietpistool van nog geen 10 euro bij de plaatselijke bouwmarkt.

akoestisch paneel zelf maken akoestiek op werk

Stap 5

Nu begint het echt leuk te worden! Pak je handschoenen, stofkapje en stanleymes….. we gaan het steenwol op maat maken. Tenzij je zo slim geweest bent om het paneel dezelfde afmeting te geven als het steenwol. In dat geval; high five en tijd voor een kop koffie! Je hoeft namelijk alleen maar een paar hoekjes weg te snijden. Het is alsof je een puzzel aan het maken bent. Snij je de juiste stukjes uit, dan valt de steenwol precies op zijn plek.

akoestisch paneel steenwol zelfbouw

Stap 6

Nu je het steenwol op zijn plek hebt liggen ga je er latjes overheen schroeven of timmeren. Dit is een beetje afhankelijk van de dikte van het hout. Je kunt eventueel de gaatjes voorboren zodat het latje niet opensplijt bij het vastschroeven. Houd er bij het op maat zagen van de latjes rekening mee dat ze een paar centimeter korter zijn. Hierdoor past het volgende latje er weer naast/achter. Als je alle latjes op de opstaande pootjes hebt bevestigd zit het steenwol goed vast en kan het geen kant meer op. Het moment is daar; je gaat het akoestische fotodoek erbij pakken.

akoestisch fotopaneel steenwol akoestiek op werk

Stap 7

Leg het akoestische fotodoek met de foto naar onderen op tafel of op een schone ondergrond. Zorg ervoor dat het goed recht ligt. Vervolgens leg je het akoestische paneel hier overheen, zo gepositioneerd dat er aan alle kanten evenveel fotodoek onder uitsteekt. Het is belangrijk dat het fotodoek recht ligt, zodat de fotoprint mooi horizontaal (of verticaal) op de voorkant van het fotopaneel komt te zitten.

Begin aan een kant met het vastmaken van het fotodoek aan de achterkant van het akoestisch paneel (het frame). Je gebruikt hiervoor wederom het nietpistool. Werk vanuit een hoek en ga helemaal rond, trek het doek goed strak naar het frame. Check af en toe of het doek nog recht ligt. Als je uiteindelijk alle kanten vast hebt geniet, kun je het paneel rechtop zetten om te kijken of het fotodoek goed recht om het paneel is gespannen.

akoestisch fotodoek akoestiek op werk zelfbouw
akoestisch fotopaneel zelf bouw diy

Stap 8

En? Zit de foto mooi in het midden? Dan mag je even gaan zitten en je bouwwerk bewonderen. Chapeau! Je bent bijna klaar.

Klaar met bewonderen? Afhankelijk van waar je het akoestisch fotopaneel gaat installeren ga je nu het ophangsysteem maken. Dit bevestig je aan de achterkant van het paneel. In ons voorbeeld hebben we gebruik gemaakt van LED-televisie muurbeugels. Door de omvang en hoeveelheid gebruikte materialen hadden deze panelen een redelijk gewicht en de muurbeugel leek ons de beste en meest veilige oplossing. Met een maximaal toegestaan gewicht van 75KG zaten wij overigens ruimschoots binnen de marge 😉

Natuurlijk kun je ook gebruik maken van schroeven, meubelhoeken of meubelhaken. 2 meubelhaken met een hoek van 90 graden kun je tegen de muur schroeven en het paneel hier los overheen hangen. Werkt erg goed en is gemakkelijk weer te verwijderen. Je kunt de panelen met schroeven in de muur hangen maar ook nog op pootjes plaatsen.

akoestisch fotodoek restaurant

Stap 9

Gebruik je ook een muurbeugel? Dan schroef je deze op de achterkant van het frame. Het gaat hierbij om het gedeelte dat je normaal gesproken achter op een LED-TV schroeft. Zoals je ziet hebben wij voor de stevigheid 2 extra tussenbalken geplaatst waar de muurbeugel op vast geschroefd zit. Better safe than sorry! Het andere gedeelte (de zwarte horizontale plaat) schroef je aan de muur met behulp van de juiste pluggen, schroeven en, zeer belangrijk, een waterpas!

akoestisch paneel muurbeugel

Stap 10

Et voilà! Het akoestische fotopaneel kan nu aan de muur worden gehangen. Het advies is om dit met zijn tweeën te doen zodat je zeker weet dat het paneel goed recht wordt opgehangen.

akoestisch fotopaneel diy restaurant horeca

Dat waren alle stappen, viel best mee he!?

We hopen dat je na het lezen van dit artikel voldoende inspiratie en kennis hebt opgedaan om zelf jouw akoestische panelen te bouwen. Mocht je nou vinden dat dit hele zelfbouw proces niet bij jou past, dat de DIY klussen leuk zijn maar dan vooral voor een ander, dan kun je natuurlijk gewoon kant en klare panelen bestellen in onze webshop.

Wil je dit bericht delen met iemand anders? Dat kan via de gekleurde knoppen rechtsonder.

Onze meest gekozen akoestische panelen:
By |2018-09-13T14:02:15+00:00maart 13th, 2018|Akoestische fotopanelen|Reacties uitgeschakeld voor Akoestisch paneel zelf maken

About the Author:

Ik ben oprichter en eigenaar van Akoestiek op werk, handelend onder de naam Avanze Music. Ik ben sound designer, DJ en akoestisch adviseur.