akoestisch paneel zelf maken

Wil je een akoestisch paneel zelf maken maar weet je niet hoe dat moet? In 10 stappen laten wij zien hoe je aan akoestisch paneel maakt. Gewoon, van hout, een paar ijzerwaren, steenwol en een mooi akoestisch fotodoek (in onze webshop te koop).

Welke materialen heb ik nodig voor het zelf bouwen van akoestische panelen?

De meest gebruikte materialen zijn houten balken, glas- of steenwol (bijv. Rockwool 221) houtschroeven, meubelhoeken, textielstof voor de onderkant en een akoestisch doorlatend (foto)doek. Om uiteindelijk het akoestisch paneel op te hangen kun je, afhankelijk van de grootte van het paneel, schroeven, haken of een wandbeugel gebruiken. Voor de verwerking van steenwol kun je het beste werkhandschoenen en een stofkap gebruiken. Een stanleymes om het steenwol op maat te snijden heb je ook nodig.

akoestisch paneel zelf maken

Stap 1

Meet en zaag de houten balken op jouw gewenste maat. Hiermee ga je namelijk het frame bouwen.

Stap 2

Met houtlijm, schroeven en meubelhoeken ga je de houten balken met elkaar verbinden. Afhankelijk van de grootte van het frame heb je 1 of meerdere tussenbalken nodig. Wordt je paneel niet groter dan 100 x 60cm, dan zijn tussenbalken niet nodig.

Tip: houd bij het bepalen van de afmeting van het frame ook rekening met de standaard afmeting van het steenwol, vaak 100 x 60cm. Dat scheelt een hoop snijwerk.

akoestisch paneel zelf maken

Stap 3

Als het frame in elkaar zit, ga je opstaande pootjes maken. Maak deze net zo hoog als de dikte van het steenwol, meestal 5 cm. Gebruik houtlijm en een lange schroef om ze vast te maken aan het frame.

Als straks het steenwol op het houten frame ligt, zorgen deze pootjes ervoor dat het steenwol op zijn plek blijft zitten.

zelfbouw akoestisch fotopaneel

Stap 4

Nu ga je met een stuk textielstof de achterkant van het paneel dichtmaken. Hierdoor wordt het steenwol ingesloten waardoor er geen losse stukjes kunnen vrijkomen. Om het textielstof vast te maken gebruik je een nietpistool of nietmachine.

akoestisch paneel zelf maken akoestiek op werk

Stap 5

Pak nu je handschoenen, stofkapje en stanleymes….. we gaan het steenwol op maat maken.  Snijd je de juiste stukjes uit, dan valt de steenwol precies op zijn plek binnen de opstaande pootjes.

akoestisch paneel steenwol zelfbouw

Stap 6

Nu het steenwol op zijn plek ligt, ga je er latjes overheen schroeven. Je kunt eventueel de gaatjes voorboren zodat het latje niet opensplijt bij het vastschroeven. Houd er bij het op maat zagen van de latjes rekening mee dat ze een paar centimeter korter zijn. Hierdoor past het volgende latje er weer naast/achter.

akoestisch fotopaneel steenwol akoestiek op werk

Stap 7

Leg het akoestische fotodoek met de foto naar onderen op een schone ondergrond. Zorg ervoor dat het goed recht ligt. Vervolgens leg je het frame hier overheen, zo gepositioneerd dat er aan alle kanten evenveel fotodoek onder uitsteekt. Begin aan 1 kant met het vastnieten van het fotodoek aan het frame. Werk vanuit 1 hoek en ga helemaal rond. Als je uiteindelijk alle kanten vast hebt geniet, kun je het paneel rechtop zetten om te kijken of het fotodoek goed recht om het paneel is gespannen.

akoestisch fotopaneel zelf bouw diy

Stap 8

Afhankelijk van waar je het akoestisch fotopaneel gaat installeren ga je nu het ophangsysteem maken. Dit bevestig je aan de achterkant van het paneel. In ons voorbeeld hebben we gebruik gemaakt van een Vogel’s muurbeugel. Door de omvang van het paneel leek een muurbeugel ons de meest veilige oplossing.

Natuurlijk kun je ook gebruik maken van schroeven, meubelhoeken of meubelhaken. 2 meubelhaken met een hoek van 90 graden kun je tegen de muur schroeven en het paneel hier los overheen hangen. Werkt erg goed en is gemakkelijk weer te verwijderen.

akoestisch fotodoek restaurant

Stap 9

Gebruik je ook een muurbeugel? Dan schroef je deze op de achterkant van het frame. Zoals je ziet hebben wij voor de stevigheid 2 extra tussenbalken geplaatst waar de muurbeugel op vast geschroefd zit. Het andere gedeelte (de zwarte horizontale plaat) schroef je aan de muur met behulp van de juiste pluggen, schroeven en, zeer belangrijk, een waterpas!

akoestisch paneel muurbeugel

Stap 10

Et voilà! Het akoestische fotopaneel kan nu aan de muur worden gehangen. Het advies is om dit met zijn tweeën te doen zodat je zeker weet dat het paneel goed recht wordt opgehangen. Bij een kleinere afmeting kun je dit natuurlijk ook in je eentje doen.

akoestisch fotopaneel diy restaurant horeca

Dat waren alle stappen, viel best mee he!?

We hopen dat je na het lezen van dit artikel voldoende inspiratie en kennis hebt opgedaan om zelf jouw akoestische panelen te bouwen. Mocht je nou vinden dat dit hele zelfbouw proces niet bij jou past, dat de DIY klussen leuk zijn maar dan vooral voor een ander, dan kun je natuurlijk gewoon kant en klare panelen bestellen in onze webshop.

Wil je dit bericht delen met iemand anders? Dat kan via de gekleurde knoppen rechtsonder.

Onze meest gekozen akoestische panelen: